keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Yhtiökokous ja sen tarkoitus

Lueskelin tässä lehtiä, ja huomasin monenlaisia kirjoituksia yhtiökokouksesta. Ajattelin kertoa muutamia perusasioita em. aiheesta.

Milloin kokous on pidettävä? Nykyisen lain mukaan viimeistään 6kk tilikauden päättymisestä.
Kokouskutsu voidaan lähettää aikaisintaan kaksi kuukautta ennen ja viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta. Lisäksi voidaan kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous. Koolle kutsujana voi olla kymmenesosa osakkaista, hallitus tai tilintarkastajana. Yleensä ylimääräisellä yhtiökokouksella on tarkoin määritelty aihe, esim tuleva koko taloa remontti.

Kuka saa osallistua? Kaikki osakasluettelossa mainitut henkilöt tai heidän valtuuttamansa henkilöt.
Vuokralaisella on myös osallitumisoikeus, jos käsiteltävinä on yhteisiä asioita tai käsitellään hänen asemaansa olennaisesti vaikuttavia kunnossapitopäätöksiä. Vuokralaisella ei kuitenkaan ole ääni-oikeutta.

Mistä kokouksessa päätetään. Hallituksen jäsenistä, budjetista, saneerauksista. tilintarkastajista sekä isännöisijän ja hallituksen vastuuvapaudesta. Päätökset tehdään enemmistö päätöksinä läsnäolevien osakkaiden kesken. Toinen vaihtoehto on, että ehdotettu asia saa kannatusta eikä muita ehdotuksia tule.
Yksi tärkeimpiä asioita on tarkastella budjettia ja siinä maksettavaa vastikkeen suuruutta. Pieni vastike voi olla merkki huonosta taloudenpidosta. Toisin vastikkeen suuruuteen vaikuttavat myös mahdolliset vuokratulot.

Hallituksen tehtävät: Valita isännöitsijä tai isännöinti yritys. Toimia yhtiökokouksen antamien ohjeiden mukaan ja huolehtia osakkaiden omaisuuden hyvästä hoidosta. Hallituksen tulee huolehtia yhdessä isännöisijän kanssa   talouden pidosta ja tehdyistä huolto ym.muista sopimuksista. Hallituksen kokouksille ei ole määritelty minimi eikä maksimi määrää.Yleensä  puh.joht.kutsuu hallituksen koolle. Tärkeintä kaikissa toimissa on hyvä hallintotapa sekä tiedottaminen osakkaille,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti